Cikoria

(vägvårda, ) (Cichorium intybus L.) Fam:. Asteraceae

Danmark Cikorie, Storbrittanien Chicory, Estland Harilik sigur, Finland Sikuri, Island Kaffifífill, Lettland Parastais cigoriņš, Litauien Paprastoji trūkažolė, Norge Sikori, Ryssland Цикорий обыкновенный, Tyskland Wegwarte ,

Bladen kan användas som sallad och påminner om ruccola. Rostade rötter användes tidigt som kaffesurrogat då kaffe från och till var en bristvara. Kallades för "surr" under andra världskriget. I Danmark var odlingen ganska omfattande och uppgick 1942 till 1300 ha. Cikoria ingår idag i vallfröblandningar för eko-odling.

Kontrollbehov föreligger sällan, men om så skulle vara fallet gäller samma som för arter som enbart är fröspridda eller där fröna är en viktig del i reproduktionen. Antingen satsar man på att minska markens fröförråd genom grunda bearbetningar, som stimulerar ogräsfröna att gro eller bearbetar man minimalt så att så få frö som möjligt stimuleras att gro och fröförrådet i marken i stället får dö efter hand. Detta kombineras med att man försöker minska insättningarna på "fröbankskontot" i marken genom att cikorian inte ges möjlighet att gå i blom och sätta frö. Känslig för jordbearbetning (se vidare under fliken Kontroll/livsform ovan).

 

Kontrollåtgärder (klicka vidare):

Jordbearbetning som t.ex. Stubbearbetning, plöjning och radhackning.

Ogräsharvning

Växtföljd