Nysört

(tusenskön, vittpytta, ) (Achillea ptarmica L.) Fam:. Asteraceae

Danmark Nyse-Røllike, Storbrittanien Sneezewort, Estland Võsa-raudrohi, Finland Ojakärsämö, HollandWilde bertram, Island Silfurhnappur, Lettland Škavu kermelite, Litauien Ciauduline kraujažole, Norge Nyseryllik, Polen Krwawnik kichawiec, Ryssland Чихотник обыкновенный, Tyskland Sumpf-Schafgarbe,

Odlad som medicinalväxt. Torkade blommor pulvriserades till nyspulver. Vittpytta är en varitet med fyllda blommor som odlades som rabattväxt redan på 1700-talet.

(Bildmaterial från Biopix.dk.)

När det gäller direkta kontrollåtgärder av arter som enbart är fröspridda eller där fröna är en viktig del i reproduktionen finns två huvudstrategier. Antingen satsar man på att minska markens fröförråd genom grunda bearbetningar, som stimulerar ogräsfröna att gro eller så bearbetar man så lite som möjligt så att så få frö som möjligt stimuleras att gro och fröförrådet i marken i stället får dö av efter hand. Detta kombineras med att man samtidigt försöker minska insättningarna på "fröbankskontot" i marken genom att brännässlan inte ges möjlighet att gå i blomm och därmed sätta frö.

Känslig för jordbearbetning. Mindre bestånd grävs upp med grep så stamutlöparna inte delas upp allt för mycket. Varje liten utlöparbit kan ge en ny planta. Görs hellst under våren när utlöparna inte är lika fastvuxna som längre fram på växtsäsongen. Marktäckning under åtminstone två växtsäsonger kan i vissa fall vara det mest lämpliga. På åkermark ger en halvträda god effekt. Det kan vara fråga om en s.k. vallträda där man redan i juni bryter efter en tidig vallskörd eller avbetning (använd skumrist) och sedan bearbetar fram till höstsådd (se vidare under fliken Kontroll/livsform ovan).