Vad är ett ogräs?


Vad definierar ett ogräs? 

Carl von Linné säger på sin skånska resa 1749: "Ogräs kallas de växter, som mer och lättare wäxa i åkern, än dem vi åstunda". För att göra det mer tydligt skulle vi idag snarare uttrycka det hela som att ogräs är de plantor av skilda växtarter som växer där de av olika skäl inte är önskvärda. Begreppet är alltså inte i första hand kopplat till någon speciell art utan mer hur och i vilket sammanhang växtens plantor uppträder.

Alla växter har mer eller mindre någon slags funktion i naturen. I det här sammanhanget är det ofta frågan om s.k.pionjärarter som snabbt infinner sig då naturens mål är att täcka öppen, odlad mark, vilket då ställer till problem på åker, i rabatter och trädgårdsland. I ett annat sammanhang kan de å andra sidan ge skydd och föda för olika djurarter eller vara en prydnad i landskapet. Detta är naturligtvis också  en subjektiv fråga. Är t.ex. tusensköna eller teveronika i gräsmattan ogräs eller ej!?

En i naturen förekommande växt vars plantor uppträder på en plats där de inte är önskvärda med tanke på platsens användning och läge.

 

Kamomill var förr en av de mest betydelsefulla örterna bland dem vi idag mest ser som ogräs. Av de torkade blommorna bereddes tex kamomillte, både ett gammalt menstruationsfrämjande (d.v.s abortframkallande) medel och även ansett som ett utmärkt munvatten vid munblåsor och tandvärk. Det kan också användas för att lindra förkylningar (febernedsättande) och som ett lugnande kvällste. En viss blygsam odling av kamomill som medicinalväxt har under senare år förekommit i Sverige. Ett mått på artens omfattande användning förr i tiden får vi av följande citat: " det bruk vår allmoge gör sig av den som läkemedel är för det närvarande kraftigt nog att hämma dess skadande tillväxt" (Salovius 1789).

Både Carl von  Linné och Anders Jahan Retzius, den senare professor och naturforskare, präglades starkt av 1700-talets nyttosökande och insåg även att ogräsen var en resurs framför allt i nödtider,vilket beskrivs i deras Flora Oeconomica (1749 och 1806). Sverige hade nämligen drabbats av en ekonomisk kris omkring 1770 med stagnerad agrar produktionsökning samtidigt som svåra missväxtår inträffade åren 1771 och 1772. 
 

Egenskaper som krävs för ett framgångsrikt ogräs

Ogräsfloran genomgår ständig förändring och anpassning. Framgången hänger på att passa tiden för uppkomst med tanke på klimatförhållanden och de odlingssystem och de odlingsåtgärder som används och då krävs egenskaper som:

  • att kunna överleva våra vintrar,
     
  • att undvika uppkomst under sommaren - risk för torka eller kraftigt konkurrerande gröda,
     
  • att kunna fullborda sin livscykel i konkurrens med en gröda innan den skördas eller annan växtlighet,
     
  • att kunna gro vid en tidpunkt när tillväxtförhållandena är goda och konkurrensen från annan växtlighet eller en gröda är liten. I jordbruks- och trädgårdssammanhang m.a.o. i samband med sådd av grödan,
     
  • att kunna överleva olika slags jordbearbetning,
     
    • fröbank i marken som en reserv över tiden då fröproduktioen kan utebli vissa år,
       
    • vila i vegetativa förökningsorgan hos fleråriga arter.
       

En stor genetiskt betingad plasticitet/formbarhet stärker naturligtvis också en arts förmåga att klara förändringar.

Om detta kan Du läsa mer under Läs mer/Fördjupning”.