Brännässla

(nälla, nättla, stornässla, vanlig brännässla, ) (Urtica dioica L.) Fam:. Urticaceae

Danmark Stor Nælde, Storbrittanien Common Nettle, Estland Kõrvenõges, Finland Nokkonen, HollandGrote brandnetel, Island Brenninetla (Stórnetla), Lettland Liela natre, Litauien Didžioji dilgele, Norge Stornesle, Polen Pokrzywa zwyczajna, Ryssland Крапива двудомная, Tyskland Große Brennessel,

En av våra äldsta och mest mångsidiga nyttoväxter, som under 1600- och 1700-talet kunde odlas i särskilda nässelgårdar. Överträffar många av våra idag odlade grönsaker vad beträffar vitamin- och mineralinnehåll. Våra dagars nässelsoppa är bara ett blekt minne av den flitiga användning som växten förr hade som medicinskt universalmedel, fiberväxt (nätteltyg), växtskyddsmedel (nässelvatten) och färgväxt.

Se även etternässla, vitplister

När det gäller direkta kontrollåtgärder av arter som enbart är fröspridda eller där fröna är en viktig del i reproduktionen finns två huvudstrategier. Antingen satsar man på att minska markens fröförråd genom grunda bearbetningar, som stimulerar ogräsfröna att gro eller så bearbetar man så lite som möjligt så att så få frö som möjligt stimuleras att gro och fröförrådet i marken i stället får dö av efter hand. Detta kombineras med att man samtidigt försöker minska insättningarna på "fröbankskontot" i marken genom att brännässlan inte ges möjlighet att gå i blomm och därmed sätta frö.

Känslig för jordbearbetning. Mindre bestånd grävs upp med grep så stamutlöparna inte delas upp allt för mycket. Varje liten utlöparbit kan ge en ny planta. Görs hellst under våren när utlöparna inte är lika fastvuxna som längre fram på växtsäsongen. Marktäckning under åtminstone två växtsäsonger kan i vissa fall vara det mest lämpliga. På åkermark ger en halvträda god effekt. Det kan vara fråga om en s.k. vallträda där man redan i juni bryter efter en tidig vallskörd eller avbetning (använd skumrist) och sedan bearbetar fram till höstsådd (se vidare under fliken Kontroll/livsform ovan).

Kontrollåtgärder (klicka vidare):

Jordbearbetning som t.ex. Stubbearbetning, plöjning och radhackning.

Kemisk bekämpning – herbicider

Marktäckning

Växtföljd