Åkerkål

(Brassica rapa ssp. campestris L.) Fam:. Brassicaceae

Danmark Ager-Kål, Storbrittanien Wild Turnip, Estland Põld-kapsasrohi, Finland Peltokaali, HollandRaapzaad, Island Arfanaepa, Lettland Lauka kaposts, lauka racenis, Litauien Dirvinis bastutis, Norge Åkerkål, Polen Kapusta polna, kapusta właściwa, Ryssland Капуста полевая, Tyskland Rübsen,

Ur åkerkålen har man genom urval och korsning förädlat fram kulturformer som rovor, oljeväxten rybs och salladskål. Förr i tiden kunde åkerkål användas som smaksättare, lite som vi idag använder ruccola.

(Bildmaterial från Biopix.dk.)


Jordbruk
Övrig litteratur
 

Bolin, P. 1912. Våra vanligaste åkerogräs och deras bekämpande. Fritzes Bokf. AB, Stockholm, 168 pp.

 

DJF 2004. Ukrudtsbogen 4. udgave. Forskningscenter Flakkebjerg, Afdelning for Plantebeskyttelse, DK-4200 Slagelse.

 

Holm-Nielsen, C. 1998. Frö fra det dyrkede land. Danmarks JordbrugsForskning, Flakkebjerg.

 

Ighe. I. & Åberg, E. 1978. Ogräs på åker och i trädgård. LT:s förlag. Stockholm.

 

Korsmo, E., Vidme, T. & Fykse, H. 1981. Korsmos Ogräsplancher. Lantbruksförlaget, Oslo.

 

Mossberg, B., Stenberg, L. & Ericsson, S. 1992. Den Nordiska Floran. Wahlström & Widstrand, Stockholm, 696 pp.

Trädgård
Övrig litteratur
 

Fogelfors, H. 2012. Vad är ett ogräs? Hemträdgården, 2, 42-45.

 

Ginsburg, G. 2009. Ogräs. Känn igen och ta bort. Prisma. Stockholm. Prisma. Stockholm.

 

Holm-Nielsen, C. 1998. Frö fra det dyrkede land. Danmarks JordbrugsForskning, Flakkebjerg.

 

Mossberg B. & Stenberg L. 2003. Den nya Nordiska Floran. Wahlström & Widstrand, 928 pp.