Åkerkål

(Brassica rapa ssp. campestris L.) Fam:. Brassicaceae

Danmark Ager-Kål, Storbrittanien Wild Turnip, Estland Põld-kapsasrohi, Finland Peltokaali, HollandRaapzaad, Island Arfanaepa, Lettland Lauka kaposts, lauka racenis, Litauien Dirvinis bastutis, Norge Åkerkål, Polen Kapusta polna, kapusta właściwa, Ryssland Капуста полевая, Tyskland Rübsen,

Ur åkerkålen har man genom urval och korsning förädlat fram kulturformer som rovor, oljeväxten rybs och salladskål. Förr i tiden kunde åkerkål användas som smaksättare, lite som vi idag använder ruccola.

(Bildmaterial från Biopix.dk.)

För direkta kontrollåtgärder av arter som enbart är fröspridda eller där fröna är en viktig del i reproduktionen gäller två huvudstrategier. Antingen satsar man på att minska markens fröförråd genom att vid en grund bearbetning stimulera ogräsfröna att gro eller bearbetar man minimalt så att så få frö som möjligt stimuleras att gro. Fröförrådet i marken får då i stället dö av efter hand. Detta kombineras med att man försöker minska insättningarna på "fröbankskontot" i marken genom att åkerkålen inte ges möjlighet att gå i blom och sätta frö (se vidare under fliken Kontroll/livsform ovan).

 

Kontrollåtgärder (klicka vidare):

Falsk såbädd/fördröjd sådd/senarelagd sådd.

Kemisk bekämpning – herbicider

Ogräsharvning