Avslagning är en uråldrig metod för ogräsbekämpning som ger grödan konkurrensfördelar, speciellt om den består av gräsarter, då gräs är mindre känsliga än örter för denna kontrollåtgärd. Avslagning för hand används för mindre punktinsatser mot ogräsruggar (t.ex. åkertistel) ute på åkern eller i dess kanter. Kan utföras med lie eller motordrivet redskap, t.ex. en trimmer. I slåtter- och betesvallar, fruktträdgårdar, dikes- och fältkanter, vägrenar etc. används olika typer av traktorredskap. I betesvallar kan det vara fråga om att slå av växter som ratas av betesdjuren så att de inte sprider sig, t.ex. brännässla, malört och skräppor. Vid anläggning av slåtter- och betesvallar, med eller utan baljväxter, kan 1 – 2 putsningar före första vallskörd eller betessläpp ge god effekt mot ogräsen. Speciellt om vallen anlagts utan skyddsgröda. Avslagningen får inte ske i bestånd över knähöjd, då tjocka tussar kan bildas och fungera som marktäckning (mulching), vilket i vallen kan ge upphov till etableringsluckor för arter som t.ex. skräppa. För att undvika detta kan enbart toppning bli aktuell.
TIDPUNKTEN OCH PÅ VILKEN HÖJD MAN SLÅR HAR BETYDELSE FÖR VILKA OGRÄS SOM GYNNAS RESPEKTIVE MISSGYNNAS. STYRS AV DEN ENSKILDA ARTENS BIOLOGI (tex. hög eller lågvuxen, bladplacering, tidigt eller sent mognande frön).
Foto: Bestånd av malört som under en 20-årsperiod utvecklats på betesmark. Orsaken är allt för hårt betestryck som medfört luckor i grässvålen samtidigt som malörten ratas av betesdjuren. Den har här inte kontrollerats genom avslagning utan fått sprida sig med frön utan konkurrens från annan växtlighet (bilden skulle också t.ex. kunna vara ett skräppabestånd). (Foto © H. Fogelfors)